FDF Landslejr 2016 bliver uden kontanter

Kære forældre og lejrdeltagere

Landslejren bliver kontantløs. Det betyder at al handel i kiosker og boder samt i 55Nord sker via et betalingsarmbånd med chip. En såkaldt NFC-betalingsløsning, som mange måske kender det fra kommunale skolekantiner, biblioteker, festivaler mv. Alle salgssteder modtager også kortbetaling i form af dankort, visa eller mastercard.Der er mange lommepenge i spil på en landslejr. Ved at gøre lejren kontantløs reduceres en lang række ressourcekrævende forhold og sikkerheden øges: 

 • Pengene bliver ikke så nemt væk i telte og på lejrpladser blandt lejrens deltagere.
 • Der skal ikke håndteres lommepenge administration på kredsniveau via hæveautomater, veksel, dagsudbetalinger mv.
 • Forældre kan nemmere hjemmefra sende ekstra penge og/eller administrere forbrug.
 • Lejrens salgssteder og generelle pengeflow bliver kontantløst med øget sikkerhed og minimeret risiko for svind samt langt mindre brug af frivillige ressourcer til dette arbejde.

Armbåndet udleveres inden ferien

Alle holdledere har primo juni modtaget holdets armbånd, lejrmærker mv. med posten. Disse skal inden ferien udleveres til jer som lejrdeltagere.

Jeres opgave er derefter:

 1. Opret portalbruger og aktiver armbånd - du kan aktivere flere armbånd under en bruger.
 2. Indsæt penge (minimum optankning er 200) og der kan maksimalt være 1500,- på et armbånd.
 3. Opsæt eventuel forbrugsstyring og notifikationer

Sammen med armbåndet vil være link til hjælp og vejledning, så I sammen kan aktivere armbåndet og sætte penge ind på. 

Armbåndet bliver ved aktivering personligt koblet til lejrdeltageren og er udstyret med en betalings-chip (NFC), som ikke kræver kode ved betaling. Man kender teknologien fra nyere betalingskort. 

Armbåndet påføres med en lås, der ikke kan åbnes. På torvet på Landslejren kan Lejrinfo hjælpe deltagere i tilfælde af fejl, tab af armbånd, misbrug mv.

Tag en snak om armbåndet hjemme

FDF opfordrer forældre til inden lejren at tage en snak med lejrdeltageren om brugen af armbåndet. 

Det er godt for deltagerne at vide hvor meget man kan købe for om dagen og om der er opsat særlige forhold netop ens eget armbånd (f.eks automatisk optankning, dagsbegrænsning eller andet). 

Husk at der både kan handles cafe- og kioskvarer samt lejrgrej og merchandise for pengene. 

Det er en fordel at børnene i udgangspunktet er selvkørende og ved besked fremfor jævnligt at skulle I kontakt med jer som forældre.


Her er nogle gode råd om armbåndet

 • Pas godt på dit armbånd. Du skal have det på armen hele lejren.
 • Du kan selv holde øje med, hvor mange penge der er på armbåndet ved de særlige armbånds-standere. Dem kan du finde på torvet og ved kioskerne. Du får det også at vide, når du handler med armbåndet.
 • Tag fat i din leder hvis du oplever problemer med armbåndet eller måske mister det.
 • Lejrinfo på torvet kan spærre for et armbånd, hvis det for eksempel er blevet væk.
 • Finder du et armbånd, så aflever det hurtigst muligt til Lejrinfo på torvet.

Spørgsmål og svar

Her kan du finde en række nyttige spørgsmål og svar. Skulle du have andre spørgsmål, er du velkommen tit skrive til lejrinfo på lejrinfo@fdf.dk

Q: Får vi besked om indestående efter lejren?
A: Ja, systemet udsender en række rykkere til deltagere og kontaktpersoner med påmindelse om at foretage udbetaling. Kontoen ophører efter 12 mdr. og evt. indestående tilfalder FDFs internationaleprojekt. 

Q: Hvordan sikrer vi som forældre at børnene ikke bruger alle deres lommepenge på de første to lejrdage?
A: Det vil være en god ide at tage en snak hjemme om, hvordan de skal bruge deres penge. Fx. aftale om de kan købe landslejr t-shirten og evt andet lejrudstyr. Man skal minimum optanke med 200,- kr. Der kan maksimalt stå 1500 kr. på et armbånd. I kan vælge selv at administrere optankning eller sætte en dagsbegrænsning på kr. 200 for køb og derved delvist administrere forbruget. I skal regne med at prisniveauet ligger på "tankstation-niveau".

Q: Er vi sikret mod kommercielle henvendelser fra leverandøren?
A: Ja, FDF har indgået en såkaldt databehandleraftale med leverandøren bag armbåndet, der bl.a. sikrer de data I leverer ifm. oprettelsen og også stiller de rette sikkerhedsforanstaltninger op. De må således ikke bruge data uden FDFs samtykke. 

Q: Hvordan kan det være at vi skal oplyse CPR nummer på portalbrugen ved oprettelse?
A: CPR-nummer bruges til dels unik person identifikation, men er også krævet jf gældende dansk lov, loven om hvidvaskning af penge. 

Q: Vi er ikke danske statsborgere og har dermed ikke et CPR nummer. Hvordan registrerer vi et armbånd.
A: Der kræves CPR ifm. armbåndsregistrering af hensyn til dansk lovgivning ift hvidvaskning af penge. Deltagere uden CPR skal kontakte holdlederen som ved besked eller skrive til lejrinfo@fdf.dk så anviser vi en adgang til systemet.

Q: Vi har ikke modtaget et armbånd i juni og deltagernavnet fremgår heller ikke på de lister holdlederen har modtaget sammen med armbåndene, hvordan kan det være?
A: Deltagere som er tilmeldt senere i foråret efter tilmeldingsfristen vil modtage information pr mail i juni om hvordan de modtager deres armbånd. Vi tilstræber at armbånd er deltagere i hænde inden lejrstart. Kredsen er velkommen til at kontakte lejrinfo på lejrinfo@fdf.dk

Q: Kan man tanke på andre måder end via hjemmesiden?
A: Ja, man kan foretage indbetaling via kontanter nede på lejrens torv ved Lejrinfo. Vi anbefaler dog at kortet er aktiveret og tanket hjemmefra. Optankning af kontanter på lejren bør minimeres, så vi generelt mindsker løse kontanter på FDFs landslejr. 

Q: Hvad gør jeg hvis jeg skal købe noget dyrere end 1.500 kr i 55Nord? 
A: Begrænsningen på max 1500 som indestående er sat centralt på alle armbånd. Køb på mere end dette kan foretages med betalingskort. 

Q: Hvad gør vi hvis armbåndet tabes eller bortkommer?
A: Man kan spærre kortet ved at logge ind på hjemmesiden eller man kan henvende sig i lejrinfo på Torvet. Lejrinfo vil være åbent i dagtimerne 10-16. I kan også kontakte lejrens hovedmail på lejrinfo@fdf.dk som tilses løbende også udenfor lejrinfos åbningstid. 

Q: Hvordan kan lejrdeltageren se hvor mange penge de har på deres konto?
A: Der vil ved alle de større salgsteder og ved lejrinfo på Torvet være nogle standere hvor man kan foretage et scan og få en saldo oplyst.

Klingende mønt for guldbarrer er so last year. Foto: Johnny Brask Thomsen