Mod til bæredygtighed
Hvordan kan vi afholde landslejr og samtidig have omtanke for miljøet, klimaet og hinanden? Landslejrens tema i 2022 er mod. Herunder kan du læse om, hvordan mod hænger sammen med bæredygtighed, på FDFs landslejr.
I FDF er vores aktiviteter ofte præget af lejr og natur. Når 10.000 FDFere mødes på Sletten, sætter vi et endnu større aftryk på vores omgivelser i forhold til vores ugentlige aktiviteter. Derfor er det vigtigt, at vi laver landslejr med omtanke.
Op til FDF Landslejr 2022 arbejder et bæredygtighedsråd med overordnede bæredygtighedsemner som affaldssortering, forbrug og genbrug. Bæredygtighedsrådet sparrer med landslejrens udvalg. Sammen giver udvalgene de nye tiltag en god indsprøjtning FDF, sådan at det nemt kan tages imod af børn såvel som voksne. Landslejren bør ses som et fælles projekt, hvor vi alle kan prøve ting af, lære og dele vores læringer med hinanden.
"Selvfølgelig vil det altid være muligt at gøre mere endnu. Men vi er bevidste om, at vi skal så et frø, og starte en bølge frem for at klare det hele på en gang, hvilket landslejren bliver vores løftestang til. “Mod til bæredygtighed” skal medvirke, at bæredygtigsbegrebet kommer ned i børnehøjde, og at både børn og voksne kan tage erfaringen med hjem. Konkret set, ønsker vi at skabe opmærksomhed omkring vores valg, og at være bevidste om, det aftryk vi sætter på naturen på Sletten.”
På landslejren vil bæredygtighedsrådet arbejde med flere af FN’s verdensmål. Der vil blandt andet være fokus på kvalitetsuddannelse gennem leg. Børn og unge vil blive taget med ind i planlægningen af en bæredygtig lejrplads. Projekter på lejrpladsen, som eksempelvis verdensmål nummer 7 og 12; ‘Bæredygtig Energi’ og ‘Ansvarligt Forbrug Og Produktion’ vil blive fremstillet. Initiativerne, som børn og unge lærer på landslejren, kan tages med hjem i lokalområdet og arbejdes videre på.

Bæredygtighedsrådets formål er ikke at gøre landslejr 100% bæredygtig, men at udfordre og forstærke den retning, der allerede er lagt for lejren. På den måde er det forventningen, at vi kan blive en lille smule bedre, hver gang vi afholder landslejr. Når der tales om bæredygtighed på landslejr, er det også vigtigt for bæredygtighedsrådet at pointere, at det ikke er et nagelfast regelsæt, rådet prøver at opstille. Formålet er nærmere at give stof til eftertanke, som kan pejle kredsene og kulturen i en mere bæredygtig retning.
Hvad kan kredsen gøre?
Men hvad betyder det for jer ude i kredsene? Hvad kan I selv gøre både op til og på landslejren? For at få den bedste oplevelse for børn og voksne kan I allerede nu begynde forberedelserne med følgende spørgsmål:
- Hvad betyder bæredygtighed for vores kreds?
- Hvordan kan vi bedst inddrage børnene i spørgsmålet om bæredygtighed på landslejr?
- Kan udsmykningen af lejrpladsen gøres, uden at man behøver at købe nyt?
Ovenstående er blot nogle af de tankestartere, som er i spil i forhold til bæredygtighed på landslejr. Landslejrens bæredygtighedsråd har lavet et konkret inspirationsmateriale til den bæredygtige lejrplads. Her går bæredygtighedsrådet i dybden med bæredygtighed, og hvordan kredse kan arbejde med bæredygtighed, når de planlægger og bygger lejrpladsen.