Madplanen til landslejren er klar
Landslejrens madplan er på plads – og den er fyldt med både klassiske lejrretter og nogle nye retter, som vi ikke alle kender på forhånd.
Tekst: Forplejningsudvalget
Dato: 07. april 2022
Foto: Bo Ludvigsen
Helt i tråd med landslejrens tema, rækker madplanen frem mod en mere bæredygtig verden, hvor vi også tænker over, hvad vi putter i munden, hvordan det er produceret og nået frem til vores bord. Derfor er det heller ikke alt, der er helt som det plejer – og enkelte retter kræver lidt mere mod fra både store og små. Til gengæld lover vi nye madoplevelser, masser af sund og grøn mad og mætte, glade maver.
Hvad kan vi forvente under de forskellige måltider?
Morgenmad
Morgenmaden er vigtig for at få en god start på dagen. Der er ikke så mange dikkedarer – havregryn og cornflakes med mælk, franskbrød med smør, marmelade eller ost. Det er morgenmad, som de fleste af os spiser den hver morgen – måske lige med en kop kaffe eller the til.
Frokost
Frokosten er et lille højdepunkt midt på dagen. Vi arbejder med for forskellige typer frokost. Rugbrød med pålæg er den helt almindelige frokost på kredspladsen i klassisk lejrstil. Det er rugbrød med forskellige slags pølser, leverpostej og lignede med lidt gnavegrønt til.
Madpakkesandwich er nem og lækker måde at spise frokost på, når kredsen ikke spiser på kredspladsen. Det er nemt at smøre sandwich med lækkert fyld og pakke dem som madpakke i rygsækken – og det er nemt at spise, når man er ude på tur.
Aftensmad
Aftensmaden er dagen store madoplevelse – og er dagens varme måltid. De fleste af dagene er der mulighed for at vælge mellem to forskellige versioner af næsten samme ret. En grøn og mere bæredygtig vegetarudgave med masser af mæthed fra linser, bønner og mælkeprodukter – og en mere traditionel udgave. Fælles for begge alternativer er, at der er skruet en ekstra tand op for grøntsagerne, så der er masser af struktur og mæthed i den mad vi spiser.
I løbet af maj måned, får kredsen mulighed for at vælge, hvilken fordeling I vil lave mellem de to forskellige udgaver. Vi opfordrer til, at I i kredsen diskuterer mulighederne igennem og er modige og tør prøve noget, som måske er lidt ukendt nogle af dagene. Husk også at den fortælling I giver videre til børnene, er vigtig for, hvor modige de er til at prøve noget nyt.
Forplejningsmanual
I starten af juni måned, får kredsen en manual til forplejningen på landslejren. Manualen hjælper kredsen godt igennem planlægningen på forhånd og madlavningen på landslejren. Det er nemlig i kredsene, at madmagien skal opstå. Manualen indeholder blandt andet en liste med de krydderier, kredsen selv skal have med, for at lave retterne i madplanen. Der vil også være en liste over køkkenudstyr, som det vil være godt at have med, for at gøre madlavningen lettere. Alle retterne er lavet, så de kan tilberedes i lejrgryder og på lejrpander – men flere kan med fordel laves på en stor bålwok eller bålpande.
I manualen findes også en liste med de varer, som kredsen kan forvente at finde i lejrens supermarkeder. På den måde kan I planlægge jeres mad og selv tage ekstra ting med, som I gerne vil bruge på jeres kredsplads. Det er naturligvis gratis at ”handle” i supermarkederne – og de er åbne hele dagen. På den måde kan kredsen hente præcis det, der er brug for – og når der er brug for det. Det hjælper os også med at sænke lejrens madspild.
Indtil forplejningsmanualen er klar, kan I gå på opdagelse i opskrifterne på alle de retter vi skal nyde på FDF Landslejr 2022